Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno jer je sve jasnije da će uskoro monetarne vlasti u SAD-u i Evropi stegnuti monetarnu politiku.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,05 odsto i kreće se oko najviših nivoa od 20. jula.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,20 odsto, na 7.298 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,20 odsto, na 12.679 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto, na 5.281 bod.

Unatoč jučerašnjem rastu cena akcija na Wall Streetu, na evropskim se berzama jutros trguje oprezno jer je sve izvesnije da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Početkom nedelje predsednica Feda Janet Yellen kazala je da Fed treba nastaviti s postepenim povećanjem kamatnih stopa, iako je inflacija ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

Stoga trgovci na tržištu novca sada procenjuju da postoji 78 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, dok su pre mesec dana te šanse iznosile oko 40 odsto.

Uz to, očekuje se da će uskoro i Evropska centralna banka (ECB) početi ukidati podsticajne mere koje su godinama podržavale rast ekonomije i tržišta kapitala.

Na Wall Streetu su cene akcija juče porasle jer se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poresku reformu

Predsednik SAD-a Donald Trump predložio je najveću poresku reformu u poslednje tri decenije, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov predlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rešenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

Ako Trump uspe progurati tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobeda od kada je u januaru uselio u Belu kuću. No, oko njegovog predloga vodiće se žestoka borba u Kongresu.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, na 20.363 boda.

0 comments

Globalne berze