Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze nadoknađuju gubitke

Bloomberg Bloomberg
pre 2 ned.
Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su blago porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno uoči sednice čelnika američke centralne banke.
 

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcijaa bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče oslabio.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,20 odsto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 odsto, na 12.735 bodova, a pariski CAC 0,30 odsto, na 5.257 bodova.

Na evropskim su berzama cene akcija jutros porasle, uprkos jučerašnjem padu berzanskih indeksa na Wall Streetu, što je bila posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom.

Podršku tržištima pruža rast cene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 odsto, na 48,55 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupeo 0,5 odsto, na 46,30 dolara.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke.

Na tržištu vlada uverenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome je li američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u plusu 0,5 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,05 odsto, na 19.898 bodova.

0 comments

Globalne berze