Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze nadoknađuju gubitke

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,55 odsto, na 7.417 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 odsto, na 12.222 boda, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.150 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima evropskih komanija.

Dosad je samo oko 20 odsto kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo poslovne izveštaje, no više od polovine njih premašilo je očekivanja analitičara.

Podršku tržištima pruža i rast cena nafte nakon što je juče Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač ′crnog zlata′, obećala da će u avgustu smanjiti proizvodnju.

Zahvaljujući tome, juče je cena barela na londonskom tržištu skočila 1,1, a jutros daljih 0,6 odsto, na 48,90 dolara.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupeo 0,6 odsto, na 46,60 dolara, nakon što mu je juče cena skočila 1,25 odsto.

Zahvaljujući tome, na dobitku je jutros energetski sektor, a kako su porasle i cene drugih sirovina, u plusu je i rudarski sektor.

A na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio na dobitku manje od 0,1 odsto.

Ulagači su oprezni zbog toga što danas počinje dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, koji bi, spekuliše se, mogli najaviti smanjenje golemih bilansa, naduvanih višegodišnjom kupovinom hartija od vrednosti.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 odsto, na 19.955 bodova.

0 comments

Globalne berze