Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kraj najdugotrajnijeg rasta tržišta akcija u istoriji SAD

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
Kraj najdugotrajnijeg rasta tržišta akcija u istoriji SAD

Godinu za nama na globalnom planu obeležio je kraj najdugotrajnijeg rastućeg tržišta akcija u istoriji SAD-a.
Tzv. "Bull market" trajao je punih 10 godina, odnosno sve od poslednje finansijske krize i time je nadmašio dugotrajnost svih ostalih razdoblja rasta na američkom deoničarskom tržištu.

Pad u poslednja tri meseca bio je izrazito strmoglav i bolan, jedan od većih tromesečnih padova u istoriji, piše Novac.hr. 

Analitičari Blumberga tako upozoravaju da je S&P 500 u poslednja tri meseca pao čak 19,8 odsto, dok je Dau Džons potonuo 5.036 poena od vrhunca i tako zabeležio najgori decembar u istoriji. 

Čak ni decembar 1931. godine, koji se investitorima urezao u sećanje s minusom od 14,53 odsto, nije bio tako negativan kao poslednji decembar Dau Džonsa s padom od 14,82 odsto. 

Gledano iz današnje perspektive otvara se pitanje da li je zapravo hiperekspanzivna monetarna politika Federalnih rezervi pothranjivala ekstremni i neobično dugi rast razdoblja vrednosti američkih deonica. 

Stoga danas gledamo situaciju u kojoj zbog pada cena deonica američki predsednik žestoko napada šefa Federalnih rezervi kojeg je sam imenovao jer diže kamate, koje su još uvek na veoma niskom nivou, a niz pokazatelja indicira slabu privrednu situaciju, pa je prava prilika da Amerika traži izlaz iz zone eksperimentalne monetarne politike.

0 comments

Globalne berze