Enter the e-mail where we will send you an activation code


Dolar nastavlja da jača, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD-u

Gde investirati Gde investirati
pre 9 mes.
Dolar nastavlja da jača, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD-u

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara porasla je i treću nedelju zaredom, jer ulagači veruju da će Američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati kamatne stope. 

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je prošle sedmice 0,5 %, na 112,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra potonula 1,1 %, na 1,1815 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle sedmice je ojačao jedan odsto, na 93,02 boda.

Podsticaj dolaru pružila je predsednica Fed-a Janet Yellen koja je početkom prošle sedmice rekla da cetralna banka treba da nastavi sa postepenim povećanjem kamatnih stopa, iako je inflacija ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji više od 70 odsto šansi da će Fed povećati kamate, dok su pre mesec dana te šanse iznosile oko 40 odsto.

Ostvare li se te procene, bilo bi to već treće povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da ih je Fed već u dva navrata podigao za po 0,25 postotnih bodova.

Fed je prošle sedmice bio u fokusu i zbog toga što je predsednik SAD-a Donald Tramp razgovarao sa nekoliko kandidata za predsednika banke i poručio da je imao četiri sastanka na temu te da će odluku doneti za dve do tri nedelje.

Bez obzira na to, očekivanja na tržištu da će Fed još jednom do kraja ove godine povećati ključne kamatne stope ostala su nepromenjena.

Podsticaj dolaru pružila je i Trumpova najava najveće poreske reforme u poslednja tri decenije, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

Ali, kritičari kažu da Trumpov predlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rešenja kako nadoknaditi budžetske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

Zbog toga se u Kongresu očekuje velika borba oko Trampovog predloga, ali ako uspe da progura tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobeda od kada je uselio u Belu kuću.

0 comments

Globalne berze