Enter the e-mail where we will send you an activation code


Dolar eksplodirao, trgovinski rat uzrok

Tanjug Tanjug
pre 7 mes.
Dolar eksplodirao, trgovinski rat uzrok

Dolar je ojačao nastavljajući napredovanje nakon dve nedelje uzastopnih dobitaka.
Tome doprinose investitori koji se klade da će retorika trgovinskog rata i snažna američka privreda i dalje uticati na rast valute. 

U odnosu na korpu glavnih valuta, dolar je ojačao trećinu procenata na 95,451 i približavajući se jednogodišnjem maksimumu od 95,652 poena zabeleženom 19. jula. 

Dobici dolara su još izraženiji prema valutama tržišta u usponu jer investitori kalkulišu da će zabrinutost od eskalacije trgovinskog rata jače pogoditi te izvozno orijentisane ekonomije. 

Od sredine aprila, dolarski indeks je ojačao za 6,0 procenata, dok je u istom periodu promet u trgovanju obveznicama denominovanim u lokalnoj valuti na tim tržištima pao za više od 10 odsto. 

Dolar je skočio prema valutama tržišta u usponu, između ostalog i prema turskoj liri, koja je pala za 0,6 procenata na rekordno nizak nivo od 5,12 dolara. 

S druge strane, evro se zadržao na petonedeljnom minimumu od 1,1533 dolara pod uticajem podataka da su nemačke industrijske porudžbine pale u junu više nego što se očekivalo, zabeleživši najveći mesečni pad u skoro godinu i po.

0 comments

Globalne berze