Enter the e-mail where we will send you an activation code


Cene nafte nakon rasta ponovo u padu

Bloomberg Bloomberg
pre 12 mes.
Cene nafte nakon rasta ponovo u padu

Tržište nafte je avgustu i septembru beležilo visoke impulse, brent je krajem prošlog meseca išao na 60 dolara za barel.

Ali, iznenada, cene nafte su opet počele da padaju, i mogle bi da padnu niže, upozoravaju brokeri.

Nedavni skok, za razliku od onih u prethodne tri godine, bio je zasnovan značajnom poboljšanju ponude, što je bio dobar signal. Svetske zalihe značajno su potrošene poslednjih nekoliko meseci i izgleda da je konačno potražnja veća. 

Šta se onda desilo? Zašto se opet vraća na oko 50 dolara? 

Postoji nekoliko razloga: Prvo, na cene su uticale i geopoloitičke tenzije – kurdski referendum, zbog čega je Turska zapretila da će stopirati isporuku nafte. Inače, na stotine hiljada barela nafte dnevno prolazi kroz gasovod u Turskoj iz severnog Iraka, ali je Erdogan rekao da je opcija ukidanja tog gasovoda "na stolu". Zatim i referenum u Kataloniji. 

Drugi razlog su izveštaji prema kojima je OPEK povećao proizvodnju u septembru uprkos dogovoru o zamrzavanju. 

Činjenica je da je nakon tih vesti nafta naglo skliznula prošle nedelje. 

Treće, američka proizvodnja nafte nastavlja da raste, proizvodnja je nedavno porasla iznad 9, 5 miliona barela dnevno. 

Četvrti, i možda najvažniji opklade investitora. 

Cene nafte je zakočio talas profitabilnih prodaja nakon rekorodnog nivoa špekulacija sa cenama nafte na londonskom tržištu budući da je trgovce ohrabrilo uravnoteženje ponude i potražnje za naftom. 

„Toliki nivo tržišnih spekulacija s rastom cena uvek je problematično“ upozorio je Oliver jakob, analitičar i broker i dodao: 

„Ovo novo kretanje cena... po mom mišljenju potpuno je rezultat špekulativnog zauzimanja pozicija i potencijalnih profitabilnih prodaja dela takvih ponuda“. 

Prema poslednjim podacima cena referentne američke nafte pala je za 1,1 odsto na 49,9 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 0,5 odsto na 55,7 dolara po barelu. 

A da naftaši još nisu uradili dovoljno da i ovo tržište stabilizovali potvrdio je juče i ruski predsednik Vladimr Putin koji je najavio da će doovor o zamrzavanju proizvodnje nafte, odnosno smanjenju, verovatno biti produžen do kraja sledeće godine.

0 comments

Globalne berze