Enter the e-mail where we will send you an activation code


Cena goriva i dalje u padu

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
Cena goriva i dalje u padu

Na domaćem naftnom tržištu cene goriva klize naniže već neko vreme pa je gorivo sada nekoliko dinara jeftinije nego pre mesec dana.

Sada je litar benzina jefitniji oko pet dinara, i košta oko 152, a pojeftinio je i evrodizel, koji sada košta oko 166 dinara, što je oko četiri dinara manje nego ranije. Do pada cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji, kao i u svim zemljama u regionu, došlo je zbog pada cene nafte i smanjenja berzanskih kotacija benzina i dizela.

U kojem pravcu će se menjati cene goriva na svim lokalnim tržištima, pa i u Srbiji, zavisi pre svega od cene nafte, koja je na svetskim tržištima već neko vreme u padu. Za protekla oko dva meseca cena nafte niža je oko 26 dolara: na početku oktobra barel nafte tipa „brent” koštao je više od 86 dolara, što je bila i najviša ovogodišnja cena te vrste nafte, dok se juče ista količina te vrste nafte prodavala za oko 60 dolara, a to je najniža zabeležna cena ove godine. 

Da li će cena nafte i dalje ići naniže teško je reći jer na to utiče mnogo faktora, a pre svega ponuda i tražnja. Iako su pojedini analitičari procenjivali da će zbog uvođenja sankcija Iranu, potražnja biti veća od ponude crnog zlata, a da će zbog toga i cena nafte biti viša, to se nije desilo. Naprotiv, cena nafte krenula je u suprotnom pravcu pa je na tržištu ponuda veća od potražnje, a pad cene nafte pruzrokovan je pre svega time što su od primene sankcija izuzete države koji su najveći kupci iranske nafte, piše Dnevnik.

0 comments

Globalne berze