Enter the e-mail where we will send you an activation code


Budućnost - gigafabrika i na evropskom tlu

B92 B92
pre 7 mes.
Budućnost - gigafabrika i na evropskom tlu

Kompanija Tesla je u pregovorima sa vlastima Nemačke i Holandije jer planiraju da u jednoj od te dve zemlje izgrade svoju prvu gigafabriku na evropskom tlu.

Ono što se zna jeste da Tesla pregovara sa vlastima dva grada, mada nije precizirano koja.

Proizvođač električnih automobila je navodno imao preleminarne pregovore sa gradovima u dve nemačke savezne pokrajine, gde bi bila izgrađena gigafabrika koja bi pod svoje okrilje objednila proizvodnju električnih automobila i baterija za te automobile. 

Ipak, mediji navode da su pregovori još uvek u ranim fazama, tako da dogovor još uvek nije na vidiku. 

Nedavno je Ilon Mask, vlasnik Tesle izjavio da on favorizuje Nemačku kao lokaciju svoje prve gigafabtike u Evropi. 

"Ne znam, možda najviše ima smisla izgraditi na nemačko - francuskoj granici, u blizini zemalja Beneluksa", rekao je Mask dodavši: 

"U Evropi ćemo imati najmanje jednu, a možda i dve ili tri 'gigafabrike' za proizvodnju baterija i vozila". 

Inače, Tesla već ima svoju jednu proizvodnu jedinicu u nemačkom Pruemu, koji se nalazi oko 30 kilometara od Belgije i oko 100 kilometara od francuske granice. 

Naime, tu je smešteno odeljenje za inženjering "Tesla Grohham", čija su specijalnost automatizovani sistemi proizvodnje, a u proteklih nekoliko meseci, ovo odeljenje je imalo veliku ulogu u povećanju kapaciteta proizvodnje automobila Model 3. 

Takođe, početkom prošlog meseca kompanija Tesla je objavila da planira izgradnju svoje prve fabrike u Kini. 

Prva gigafabrika je u izgradnji u Sparksu, u Nevadi. O kakvom megaprojektu se radi svjedoči i podatak da će gigafabrika u Nevadi po završetku biti tri puta veća od njujorškog Central Parka. Gigafabrika u Nevadi ne samo da će biti jedna od najvećih zgrada na svijetu, nego i posve ekološka zgrada jer će maksimalno koristiti obnovljive izvore energije, piše "Wall Street Journa", a prenosi "Swot.ba". 

Kada fabrika bude dovršena, a to bi trebalo biti 2020. godine, proizvodiće godišnje više baterija nego što se sada proizvede u celom svetu.

0 comments

Globalne berze