Enter the e-mail where we will send you an activation code


Berze odmah reagovale-takse uvedene, Kina kreće u kontranapad

B92 B92
pre 8 mes.
Berze odmah reagovale-takse uvedene, Kina kreće u kontranapad

Finansijska tržišta su odmah reagovala na vest da je američki predsednik Donald Tramp ispunio obećanje i uveo nove takse Kini.

Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Tramp je u četvrtak razgovarao o trgovinskom ratu sa novinarima koji su sa njim leteli u Montanu povodom izborne kampanje.
Sjedinjene Američke države uvele su nove takse na uvoz robe iz Kine. Kina s druge strane, poručila je da neće ostati dužna.

Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vredne 34 milijarde dolara, što bi mogao da bude prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti "primorano da krene u neophodan kontranapad", ali nije navelo detalje. Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primenjene kontramere, a među kojima su soja, električni automobili i viski. 
Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahteve i nastavi s kontrapotezima. Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednu 506 milijardi dolara. 
Američki predsednik Donald Tramp je pretio uvođenjem nameta do 450 milijardi dolara na uvoz iz Kine. Imajući u vidu obećanu odmazdu Kine, čitava ova situacija je podgrejala strahovanja da bi konflikt mogao negativno da utiče na globalni ekonomski rast.

0 comments

Globalne berze