Enter the e-mail where we will send you an activation code


Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute mogu srušiti internet

Gde investirati Gde investirati
pre 9 mes.
Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute mogu srušiti internet

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.
U najnovijem izveštaju, banka upozorava da se kriptovalutama ne može verovati u uporedivoj meri s tradicionalnim valutama, navodi francuska novinska agencija AFP.

Za razliku od valuta koje izdaju centralne banke, kriptovalute se dobijaju “rudarenjem” ili ” rešavanjem složenih matematičkih algoritama, no kasnije se njima trguje na webu. Suprotno konvencionalnim valutama, bitcoini imaju ograničenu mogućnost izdavanja. Trenutno je 17 miliona bitcoina u opticaju, a gornja granica je 21 milion.

U teorijskom scenariju, ako bi cela populacija u nekoj zemlji prešla na bitcoine, to bi zahtevalo vrlo velike kapacitete za njihovo čuvanje i transakcije, koje bi mogle preopteretiti Internet. Samo superračunari bi mogli sprovoditi takve opsežne postupke. “Ovo bi moglo srušiti Internet”, upozorila je Banka.

U prošlosti, Banka za međunarodna poravnanja više puta je upozorila na moguće prevare povezane sa kriptovalutama, a sada je ponovila da se temelje na vrlo krhkom poverenju.

0 comments

Globalne berze