Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze u usponu, dolar snažniji

CNBC CNBC
pre 2 god.
Azijske berze u usponu, dolar snažniji

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, nakon četiri dana pada, jer se ulagači nadaju napretku u poreskoj reformi u SAD-u, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na gubitku 0,4 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,1 i 0,4 odsto.

U Šangaju, Singapuru, i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Rast tog indeksa po prvi put nakon četiri dana pada zahvaljuje se nadi ulagača da će američke vlasti uspeti krenuti korak dalje u dugo najavljivanoj poreskoj reformi.

U sredu će u Kongresu biti objavljen nacrt porezne reforme, koju je predsednik SAD-a Donald Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine. A te su njegove najave bile jedan od najvažnijih razloga rasta cena akcija na američkim, ali i ostalim tržištima kapitala.

Ako Trump uspe progurati tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobeda od kada je u januaru uselio u Belu kuću.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje, koje i dalje oštro prete jedna drugoj, dok Trump nastoji zauzdati balističke i nuklearne programe Pyongyanga.

Uz to, juče je predsednica američke centralne banke Janet Yellen rekla da Fed treba nastaviti s postepenim povećanjem kamatnih stopa, iako je inflacija ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

To je podržalo očekivanja da će Fed do kraja godine još jednom, već treći put od početka ove godine, povećati ključne kamatne stope, a to ne ide u prilog tržištima kapitala.

Trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 78 odsto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su pre mesec dana te šanse iznosile oko 40 odsto.

Zahvaljujući tome, jutros je na valutnim tržištima dolar ojačao, pa je njegov kurs prema japanskoj valuti dostigao 112,39 jena, najviši nivo u dva i po meseca, dok je juče u ovo doba iznosio 111,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, koja je i dalje pod pritiskom rezultata parlamentarnih izbora u Nemačkoj jer se ulagači plaše da će kancelarka Angela Merkel imati problema u sastavljanju vlade.

Cena evra kreće se jutros oko 1,1785 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1860 dolara.

Cene se nafte i dalje kreću na visokim nivoima, što se zahvaljuju naznakama da se ponuda i potražnja na globalnom tržištu uravnotežuju.

Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 20-ak centi, na 58,65 dolara, no i dalje je blizu najviših nivoa od jula 2015. godine. Na američkom je tržištu cena barela jutros oslabila 26 centi, na 52,15 dolara.

0 comments

Globalne berze