Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze pale drugi dan zaredom, evro oslabio

CNBC CNBC
pre 12 mes.
Azijske berze pale drugi dan zaredom, evro oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,00 sati bio na gubitku 0,1 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Na tržištima vlada oprez jer su juče na Wall Streetu cene akcija pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Juče je ministarstvo spoljnih poslova te izolovane zemlje poručilo da je američki predsednik Donald Trump svojim ′tweetovima′ objavio rat Severnoj Koreji te da Pyongyang ima pravo preduzeti protivmere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadleću vazdušni prostor te zemlje.

Bela kuća poručila je da je ta tvrdnja Severne Koreje apsurdna.

Uprkos apsurdnosti situacije, ulagači su uznemireni, pa su utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim u nesigurnim vremenima, kao što su zlato i pojedine valute, poput japanskog jena i švajcarskog franka.

Podršku tržištima pružaju visoke cene nafte. Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 59,10 dolara, no juče je skočila više od 3 odsto, dostigavši najviši nivo od jula 2015. godine.

Na američkom je tržištu ceena barela jutros oslabila 0,2 odsto, na 52,10 dolara, nakon što je juče dostigla najviši nivo od aprila.

Visoke cene nafte zahvaljuju se naznakama da se ponuda i potražnja na globalnom tržištu uravnotežuju.

A na valutnim je tržištima evro i dalje pod pritiskom parlamentarnih izbora u Nemačkoj jer se ulagači plaše da će kancelarka Angela Merkel imati problema u sastavljanju vlade, s obzirom da je njen dosadašnji partner SPD poručio kako više neće koaliciju s Merkel nego se povlači u opoziciju.

Kurs evra prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,1860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1930 dolara.

Američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa je njena cena skliznula na 111,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,30 jena.

0 comments

Globalne berze