Enter the e-mail where we will send you an activation code


Oprez na azijskim berzama

Bloomberg Bloomberg
pre 1 god.
Oprez na azijskim berzama

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je funta pod pritiskom jer izbori u Britaniji nisu ni jednoj stranci osigurali čvrstu većinu u parlamentu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 odsto.

U Hong Kongu i Singapuru blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Ulagači su oprezni jer izlazne ankete pokazuju da britanska premijerka i čelnica konzervativaca Theresa May nije na vanrednim izborima uspela ojačati pozicije svoje stranke u parlamentu.

Prema procenama BBC-a, konzervativci će dobiti 318 od 650 zastupničkih mesta, osam manje od većine, dok će laburisti dobiti 267 mesta.

Bez jasnog pobednika nakon izbora, oslabljena May najavljuje borbu, iako bi mogla izgubiti većinu u parlamentu, dok njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn poručuje da May treba odstupiti.

Za 10 dana trebali bi početi složeni pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, a neizvesno je ko će formirati vladu i odrediti smer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

“Ovo nije dobro za britansku konomiju i pregovore o Brexitu, a stoga je negativno za funtu. No, ne očekujemo značajnije poslednjice po globalno investiciono tržište”, kaže Shane Oliver, ekonomista u firmi AMP.

Podršku tržištima pruža stabilnost cene nafte, nakon što je na londonskom tržištu juče skliznula na najniži nivo od kraja novembra prošle godine.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu oslabila četiri centa, na 47,82 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio tri centa, na 46,61 dolar.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji blagi, ali ipak rast berzanskih indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom, jer svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u SAD-u nije donelo ništa što bi uznemirilo ulagače.

A na valutnim je tržištima britanska funta jutros pod pritiskom zbog nejasnih rezultata parlamentarnih izbora.

Njen kurs prema američkoj valuti pao je 1,6 odsto, na 1,2750 dolara, blizu najnižeg nivoa u dva meseca, dok je prema evru funta oslabila 1,4 odsto.

Evropska je valuta prema američkoj oslabila za 0,1 odsto, na 1,1195 dolara.

Evro je oslabio već juče poslepodne nakon što su čelnici Evropske centralne banke (ECB) na redovnoj sednici smanjili procene inflacije i poručili da nisu razgovarali o smanjenju podsticajnih mera.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je cena porasla na 110,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 109,75 jena.

0 comments

Globalne berze