Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze: Kineski investitori predvode optimizam

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Azijske berze: Kineski investitori predvode optimizam

Na azijskim berzama je u ponedeljak promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi, dok su u Kini cene akcija snažno porasle.

Kineski CSI 300 indeks bio je oko 7,00 sati u plusu 1,9 %, dok su u Australiji cene akcija porasle 0,7 %.

U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi, dok na drugim berzama u regiji indeksi stagniraju. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 %, nakon što je prošle nedelje ojačao 1,7 %.

U Kini se prošle nedelje zbog praznika nije radilo, pa su kineski ulagači tek danas snažnom kupovinom akcija reagovali na prošlonedeljnu odluku kineske centralne banke o smanjenju obveznih rezervi banaka kako bi se podstaklo kreditiranje.

Podršku tržištu pružaju i podaci o jačanju aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru, pa ulagače nije pokolebao ni podatak da je u uslužnom sektoru indeks aktivnosti skliznuo na najniži nivo u 21 mesec.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale više od 3 %. Jutros je barel na londonskom tržištu poskupeo 13 centi, na 55,75 dolara, a na američkom 16 centi, na 49,45 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je malo oslabio, nakon što je prošle nedelje prema korpi valuta ojačao 0,8 %.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo na 93,76 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,80 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112,60 jena, dok je prema evropskoj valuti oslabio.

Cena evra kreće se jutros oko 1,1740 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1730 dolara.

0 comments

Globalne berze