Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

Bloomberg Bloomberg
pre 12 mes.
Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagače zabrinjava situacija u kineskoj ekonomiji, dok je evro oslabio jer bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla imati problema u sastavljanju vlade nakon parlamentarnih izbora.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, a blago su porasle i cene akcija u Australiji i Singapuru.

No, berzanski indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 1 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,35 odsto.

Rast cena akcija na berzi u Tokiju zahvaljuje se slabljenju jena jer zbog toga raste cenovna konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

No, na ostalim azijskim berzama ne vlada baš najbolje raspoloženje jer ulagače zabrinjava situacija u kineskoj ekonomiji, glavnom ′motoru′ regije.

Agencija Standard & Poor′s (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Kine zbog rizika povezanih s rastućim javnim dugom.

“Snižavanje rejtinga odražava našu procenu da je dugo razdoblje snažnog rasta kreditiranja povećalo ekonomske i finansijske rizike u Kini”, poručuje S&P.

Taj rast kredita dodrineo je snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i višim cenama imovine, no analitičari S&P-a smatraju da je to ujedno do određene mere smanjilo finansijsku stabilnost druge po veličini svetske ekonomije.

Ulagači su oprezni i zbog mogućeg povećanja kamata američke centralne banke do kraja godine, kao i zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Podršku tržištima pružaju visoke cene nafte. Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 56,80 dolara, no i dalje se kreće nedaleko 56,90 dolara, najvišeg nivoa u šest i po meseci koju je dostigla u petak.

Na američkom je tržištu cena barela oslabila 0,2 odsto, na 50,57 dolara, no i dalje je blizu najvišeg nivoa od maja.

A na valutnim je tržištima evro pod pritiskom nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Doduše, Unija CDU/CSU kancelarke Merkel osvojila je 32,5 odsto glasova, a sledi Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) s 20 odsto, no SPD je poručio kako više neće koaliciju s Merkel nego se povlači u opoziciju.

A to Angeli Merkel otežava sastavljanje koalicije, tim više što je desno populistička Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 13,5 odsto glasova i tako postala treća politička snaga u Nemačkoj.

“Na moguće probleme Merkel u sastavljanju koalicije tržište je reagovalo prodajom evra. Izborni ishod u Nemačkoj pokazuje da ni ta zemlja više nije izuzetak u Evropi po pitanju rasta podrške populizmu i krajnjoj desnici”, kaže Daisuke Karakama, ekonomista u Mizuho. Bank.

Kurs evra prema američkoj valuti skliznuo je jutros 0,2 odsto, na 1,1930 dolara.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njena cena porasla 0,3 odsto, na 112,30 jena.

0 comments

Globalne berze