Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze doživele oštar pad

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Azijske berze doživele oštar pad

Na azijskim berzama su prvog dana trgovanja u 2019. cene akcija oštro pale, što je posledica slabih pokazatelja iz kineskog, ali i drugih azijskih ekonomija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u minusu 1,5 odsto, nakon što je u prošloj godini potonuo 16 procenata. 

Pritom su u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu berzanski indeksi bili na gubitku između 1,1 i 2,3 odsto, navodi Hina, prenosi Novac.hr. 

U Singapuru su cene deonica porasle, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika ne radi. 

Pad azijskih berzi posledica je izveštaja kompanije Markit, prema kojem je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u decembru pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u novembru, što je prvi pad tog indeksa u poslednjih 19 meseci. 

To je poslednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije, što je posledica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inostrane potražnje. 

I iz drugih azijskih privreda stižu naznake usporavanja rasta. 

Zbog loših ekonomskih pokazatelja, i američki terminski indeksi, koji su rano jutros bili u plusu, skliznuli su u negativno područje, pa je trenutno terminski S&P 500 indeks u minusu 0,2 odsto.

0 comments

Globalne berze