Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze dostigle najviši nivo u poslednja dva i po meseca

Gde investirati Gde investirati
pre 11 mes.
Azijske berze dostigle najviši nivo u poslednja dva i po meseca

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, dostigavši najviši nivo u dva i po meseca, što se zahvaljuje dobrim ekonomskim pokazateljima i jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 % i dostigao najviši nivo u dva i po meseca.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,9 %, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 %.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cena akcija na Wall Streetu, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo treći dan zaredom, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američke ekonomije i smanjenju strahova od trgovinskog rata.

Zabrinutosti ulagača u vezi trgovinskih napetosti splasnule su, naime, nakon što je juče iz Bele kuće poručeno da će predsednik SAD-a Donald Trump na predstojećem summitu Grupe G7 najrazvijenijih svetskih ekonomija razgovarati s francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Iako Washington nije odstupio od svojih čvrstih stavova, napetosti su, kažu analitičari, splasnule.

Napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od marta, kada je Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada te napetosti rastu ili padaju, u zavisnosti od toga odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Prošle nedelje su ojačale jer je Washington uveo carine od 25 % na uvoz čelika i od 10 % na uvoz aluminijuma iz EU-a, Kanade i Meksika, a te su zemlje najavile protivmere, pri čemu prednjači Meksiko koji je već uveo carine na uvoz čelika, svinjetine i burbona iz SAD-a.

Vode se i pregovori o trgovini između SAD-a i Kine, a Washington je poručio da razmatra ponudu iz Pekinga prema kojoj bi Kina dodatno povećala svoj uvoz američkih proizvoda za 70 milijardi dolara godišnje jer želi izbeći trgovinski rat.

A cene nafte jutros oporavile od jučerašnjeg pada. Cena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,5 %, na 75,70 dolara, a po istoj je stopi porasla i cena nafte na američkom tržištu, dostigavši 65,05 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 93,52 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 93,80 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,85 na 110,05 jena.

No, američka valuta osetno je oslabila u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,1790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Uspon evra započeo je juče nakon što je Peter Praet, glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kazao da je zbog snažnog rasta centralna banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim nivoima.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sednici iduće nedelje progovoriti o ukidanju podsticajnog programa kupovine obveznica.

A to bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i vodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima.

0 comments

Globalne berze