Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači i dalje oprezni

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači i dalje oprezni

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale, jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posledica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineske ekonomije.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcije, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom su cene akcija u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 0,5 posto. U Japanu se danas zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače zabrinuo je jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto proslogodišnje razdoblje, sporije u odnosu na 6,8 posto, koliko je rastao u prethodna tri kvartala.

Premda je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara, ulagače je zabrinuo podatak o slabijem rastu industrijske proizvodnje, nego što se očekivalo.

Ti podaci zajedno pokazuju, kažu analitičari, da se rast ekonomije nastavlja usporavati pod uticajem nastojanja da se ograniče preveliki finansijski rizici, i to u doba kada Kini preti trgovinski rat sa SAD-om.

Doduše, zabrinutosti u vezi sa trgovinskim ratom ponešto su splasnule nakon prošlonedeljnih poruka iz Wašingtona da bi SAD i Kina mogle ponovo da otvore pregovore, ako je Peking spreman da uloži ozbiljne napore u sprovođenju strukturnih promena.

No, ulagači su i dalje oprezni, jer su od početka maja Kina i SAD održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata, prenosi SEEbiz.

0 comments

Globalne berze