Enter the e-mail where we will send you an activation code


IPO: Aston Martin vredi milijarde

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
IPO: Aston Martin vredi milijarde

Luksuzni britanski proizvođač automobila "Aston Martin" je, nakon mešovite reakcije investitora, suzio raspon i spustio "plafon" početne cene za IPO na 20 funti.
Tako da potencijalna tržišna vrednost kompanije sada iznosi 4,6 milijardi funti (šest milijardi dolara).

"Aston Martin" je prvobitno utvrdio raspon cene od 17,50 funti do 22,50 funti po akciji, a danas je saopštio da je to spustio na 18,50 do 20 funti po deonici i da postoji dovoljno dostavjenih ponuda o zainteresovanosti da se na tom nivou pokrije prodaja celokupne emisije, javlja Rojters. 

Kompanija, čuvena po omiljenom sportskom automobilu koji vozi tajni agent Džejms Bond, navela je da očekuje da će IPO knjige zatvoriti sutra u podne po londonskom vremenu. 

Bankari kažu da je za svaki IPO generalno potrebno duplo više ponuda od količine akcija koje su u ponudi da bi on bio uspešan. 

U zavisnosti od cene koju ostvari u okviru navedenog raspona, "Aston Martin" će možda uspeti da se nakon ove flotacije nađe u indeksu FTSE 100, čime bi postao prvi proizvođač automobila koji je ušao u indeks najlikvidnijioh akcija posle "Jaguara". 

Kompanija prodaje oko 25 posto svojih akcija na prvom IPO-u jednog britanskog proizvođača automobila u više decenija. Flotacija je usledila nakon odluke glavnih vlasnika kompanije, privatnih investicionih grupacija iz Kuvajta i Italije da prodaju akcije.

0 comments

Globalne berze