Enter the e-mail where we will send you an activation code


Arapi dali Jemenu 200 mil $ zbog sunovrata valute

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Arapi dali Jemenu 200 mil $ zbog sunovrata valute

Saudijska Arabija dala je "injekciju" Centralnoj banci Jemena u iznosu od 200 miliona dolara, kako bi joj pomogla da poveća rezerve u uslovima sunovrata valute.
Jemenski rijal izgubio je skoro polovinu vrednosti u ovoj godini, a danas se trgovao na nivou od 800 rijala za dolar, što je prouzrokovalo skok cena hrane i goriva, prenosi agencija AP.

Saudijska državna novinska agencija javlja da će ova "donacija" pomoći da se "ekonomija Jemena stabilizuje i da se podigne vrednost nacionalne valute". 

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa šiitskim pobunjenicima Hutima od marta 2015, navodi američka agencija AP. 

Pobunjenici kontrolišu veći deo severnog Jemena, a vlada kontroliše jug zemlje, gde je i Centralna banka. U sukobima koji su Jemen sa populacijom od 29 miliona ljudi gurnuli na ivicu gladi, ubijeno je preko 10.000 ljudi. 

U jemenskom prestonici Sani, prodavnice i supermarketi su danas zatvoreni, a mogu se videti i dugi redovi automobila kako stoje ispred benzinskih pumpi. Demonstranti su proteklih dana okupirali ulice na jugu zemlje, blokirajući puteve i paleći gume, uz zahtev da predsednik Abed Rabo Mansur Hadi raspusti vladu jer nije uspela da poboljša stanje u ekonomiji.

0 comments

Globalne berze