Enter the e-mail where we will send you an activation code


Američki finansijski divovi pokreću konkurenciju Volstritu

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Američki finansijski divovi pokreću konkurenciju Volstritu

Američki finansijski divovi "Morgan Stenli", "Fideliti investments", "Sitadel sekjuritiz" planiraju da pokrenu novu berzu, konkurenciju Volstritu.
Ove kompanije konkurisali bi Njujorškoj berzi (NYSE) i Nasdaku (Nasdaq), sa nižim naknadama.

Brokeri i trgovci se godinama žale na, kako tvrde, neopravdano visoke naknade za podatke o trgovanju deonicama koje naplaćuju velike američke berze, prenosi Rojters, i dodaje da je vest o novoj berzi u ponedeljak izazvala pad cena akcija matičnih kompanija NYSE i Nasdak. 

"Ta najava je poslednji udarac u aktuelnoj bici s naknadama između berzi i drugih tržišnih učesnika, i treba je uzeti ozbiljno bar sa aspekta potencijalnog pritiska na zaradu postojećih berzi", izjavio je analitičar Fič rejtingsa Nejtan Flanders. 

U zajedničkom saopštenju, objavljenom u ponedeljak, kompanije koje pokreću novu berzu navode da će nastojati da povećaju konkurenciju, poboljšaju transparentnost poslovanja, smanje fiksne troškove i pojednostave trgovanje deonicama u SAD. 

Naknade za podatke o trgovanju akcijama su jedan od najvećih troškova za brokere. 

Najnoviji poduhvat će biti nazvan "Members eksčejndž" (Members Exćange - MEMX), a finansiraće ga i kontrolisati devet institucija: Benk ov Amerika Meril Linč, Čarls Švab korp, E*TRADE Fajnenšel korp, TD Ameritrejd holdings, UBS, Virtu Fajnenšel, "Morgan Stenli", Fideliti i Sitadel. 

Rojters navodi i da ovo nije prvi put da su divovi iz ove industrije odlučili da osnuju novu berzu. 

Naime, pre deset godina grupa koja je uključivala Siti, Kredi Svis, Dojče banku, JPMorgan, Liman braders, "Morgan Stenli" i "Meril Linč" podržala je osnivanje jeftinije berze pod nazivom BATS. 

Otprilike u isto vreme, druga grupa kompanija pokrenula je berzu pod nazivom Dajrekt edž (Direct Edge) sa sličnim ciljem smanjenja troškova trgovanja. Obe berze su brzo stekle tržišni udeo, a kasnije se spojile i sada su u vlasništvu Cboe Global Marketsa.

0 comments

Globalne berze