Enter the e-mail where we will send you an activation code


Sunovrat cena nafte, zalihe rastu

Bloomberg Bloomberg
pre 1 god.
Sunovrat cena nafte, zalihe rastu

Cena nafte je nastavila da pada zbog skoka zaliha u SAD.

 

Cena je skočila i zbog predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će rast proizvodnje nafte u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nadmašiti rast tražnje u 2018. godini.

Cena nafte na terminskom tržištu u NJujorku pala je danas za čak 1,6 odsto, nakon što je u prethodna tri trgovačka dana ojačala za 1,8 odsto, javlja njujorška agencija "Blumberg". 

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u julu pojeftinila je za 74 centa na 45,72 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan promet u trgovanju bio je 10 odsto iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte se u utorak oporavila za 38 centi na 46,46 dolara. 

Severnomorska nafta "brent" za avgustovske isporuke pojeftinila je za 70 centi na 48,02 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u utorak porasla za 0,9 odsto. 

Američki institut za naftu (API) saopštio je da su zalihe u SAD povećane za 2,75 miliona barela prošle nedelje, dok su zalihe benzina uvećane za 1,79 miliona barela. 

SAD, Brazil, Kanada i drugi proizvođači nafte van OPEK-a će svoju proizvodnju u 2018. godini povećati po najvećoj stopi u protekle četiri godine, navodi se u prvim procenama IEA za 2018. godinu. 

Kako navodi "Blumberg", nafta nastavlja da pada ispod 50 dolara za barel, usled spekulacija da će rastuće zalihe u SAD ugroziti napore OPEK-a za smanjenje proizvodnje.

0 comments

Finansijska tržišta