Enter the e-mail where we will send you an activation code


Zvanično počeo trgovinski rat između SAD i EU

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Zvanično počeo trgovinski rat između SAD i EU

Loše vesti za Donalda Trampa i na spoljnopolitičkom planu - danas na snagu stupaju trgovinske kontramere Evropske unije, kao odgovor na odluku Vašingtona da uvede carine na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope.

Istovremeno, sve je ozbiljniji i trgovinski konflikt između Amerike i Kine, od kako je najavljena mogućnost da se Kini uvedu dodatne carine od 10% odsto.

Transatlantski trgovinski rat o kom se govori mesecima i zvanično počinje u petak - na protekcionističke mere Vašingtona, Evropska Unija odgovara kontramerama.

"Odluka SAD da uvedu takse na robu iz Evrope je protiv svih pravila, ali i protiv svake logike i istorije. Naš odgovor mora biti jasan i odmeren", rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Odgovor podrazumeva tarife za američke proizvode u vrednosti oko 2,8 milijarde evra. Među njima se nalaze čelik, poljoprivredni i drugi proizvodi kao što su brusnice, kikiriki puter, pa čak i čuvene levis farmerice i harli dejvidson motori.

Prvu fazu trgovinskog rata Kina je već prošla - nakon što je na mere odgovorila kontramerama, Donald Tramp je zapretio sa dodatnih 10 odsto carinskih nameta. Kinezi odgovaraju - ne koristite "princip pendreka" u pregovorima.

"Sjedinjene Države i same imaju mnogo problema, ali za svoje probleme beskrupolozno optužuju druge zemlje. Nas optužuju da im krademo intelektualna dobra i tehnologiju, a to je dramatično iskrivljavanje realnosti i istorije", naveo je Djao Feng, portparol ministarstva trgovine te zemlje.

Stručnjaci za biznis objašnjavaju da su u trgovinskom ratu svi gubitnici.

"Istorija je pokazala da se, kada trgujete bez carina, otvaraju nova radna mesta. Ukoliko prestanete da trgujete, prestajete da imate ekonomiju. Nadam se da će predsednik Tramp promeniti mišljenje, jer se put kojim se sada kreće neće završiti dobro", kaže bivši gradonaćelnik Njujorka i milijarder Majkl Blumberg.

Sve je počelo u martu, kada je Vašington uveo uvozni porez od 25% na čelik i 10% na aluminijum iz Kine i Rusije, Indije i Turske.

Krajem maja, mera je proširena i na do nedavno najbližu saveznicu - Evropsku uniju, kao i na Kanadu i Meksiko.

(Nova ekonomija)

0 comments

Ekonomija