Enter the e-mail where we will send you an activation code


U zoni evra najbolje od 2000. godine

CNBC CNBC
pre 11 mes.
U zoni evra najbolje od 2000. godine

Ekonomska klima u eurozoni je znatno poboljšana u trećem kvartalu, objavio je nemački ekonomski Institut Ifo.

Oni su precizirali da je indikator porastao sa 26,4 na 35,2 poena, dostigavši najviši nivo od jeseni 2000.

"Procene aktuelne ekonomske situacije su naročito povoljnije u odnosu na prošli kvartal, ali su i šestomesečni izgledi ojačali. Očekuje se nastavak snažnog rasta u drugoj polovini 2017", navodi se u saopštenju Instituta Ifo, dostavljenom Tanjugu. 

U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, vodećim privredama evrozone, poboljšani su kako aktuelna ekonomska situacija, tako i očekivanja. 

Očekivanja su, kako se dodaje, najizraženije porasla u Francuskoj. 

U pogledu procene trenutnih ekonomskih prilika postoje razlike, pri čemu su učesnici u anketi skoro jednoglasno ocenili da je postojeća privredna situacija u Nemačkoj dobra, u Španiji su preovladale ocene da je ona prilično pozitivna, dok su u Francuskoj i Italiji stručnjaci ocenili da ona još nije zadovoljavajuća. 

Eksperti su smanjili inflatorna očekivanja za 2017. godinu na oko 1,5 posto. 

Ispitanici očekuju da će kamatne stope rasti u narednih šest meseci kako na kratkoročne tako i na dugoročne plasmane. 

Posle apresijacije evra u odnosu na američki dolar u prošlom kvartalu, stručnjaci očekuju male fluktuacije deviznog kursa u narednih šest meseci. Banke su u ovom kvartalu ispoljile znatno veću spremnost za odobravanje kredita kompanijama (posebno u Francuskoj), a učesnici ankete ocenjuju da je kreditiranje sada manje restriktivno, navodi se u saopštenju.

0 comments

Ekonomija