Enter the e-mail where we will send you an activation code


Trgovinski rat: Tramp uveo carine

Blic Blic
pre 8 mes.
Trgovinski rat: Tramp uveo carine

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je danas spisak kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 24 odsto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Predsednik SAD zeleno svetlo za uvođenje carina nakon sastanka sa najvišim američkim ekonomskim zvaničnicima, prenosi Si-En-En. Isti izvor navodi da je reč o kineskoj robi koja sadrži "značajnu industrijsku tehnologiju".

- Moje prijateljstvo sa predsednikom Sijem i odnosi Amerike sa Kinom su mi jako važni. Trgovina između naše dve zemlje, s druge strane, već dugo je nepravedna, već jako dugo. Takva situacija više nije održiva. Kina je, na primer, već dugo angažovana na nekoliko nepoštenih praksi vezanih za preuzimanje američke intelektualne svojine i tehnologije - navodi se u Trampovom saopštenju.
Kasnije u toku dana očekuje se da Bela kuća objavi više detalja o konkretnim robama.

Kina je ranije danas saopštila da će brzo odgovoriti da bi se zaštitila ako SAD ugroze njene interese.

MMF:Trampove carine opasnost i po globalnu trgovinu i po SAD

Ranije danas je preneto da nove uvozne tarife američkog predsednika Donalda Trampa prete da ugroze globalni trgovinski sistem, izazivajući hitne kontramere drugih zemalja i prouzrokujući štetu američkoj ekonomiji, upozorio je Međunarodni monetarni fond.
- Ne potcenjujmo makroekonomske posledice - izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard, ocenjujući da će tarife imati veće ekonomske posledice ako izazovu kontramere trgovinskih partnera, poput Kanade i Nemačke, prenosi Rojters.

U izveštaju o ekonomskoj politici SAD, ta međunarodna finansijska institucija je takođe iznela manje optimističnu procenu od Trampove administracije vezano za njen potencijalni privredni rast.
Iako se očekuje snažan privredni rast SAD u ovoj i narednoj godini, najnovije poreske mere i politike potrošnje bi mogle prouzrokovati veće rizike od 2020. godine pa nadalje, ocenjuje se u izveštaju MMF-a.

Britanska agencija podseća da je Tramp nedavno uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

- Te mere će verovatno dodatno udaljiti svet od otvorenog, pravednog i na propisima baziranog trgovinskog sistema, i imaće nepovoljnog uticaja i po ekonomiju SAD i po njene trgovinske partnere - navodi se u izveštaju.

0 comments

Ekonomija