Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp povukao nove poteze, ajfon skuplji za 350 $?

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
Tramp povukao nove poteze, ajfon skuplji za 350 $?

Predsednik Donald Tramp najavio je nove tarife za Kinu, što bi moglo da utiče na to da cena ajfona bude veća za Amerikance.
Tramp je izjavio da ne isključuje dodatni krug taksi na kineski izvoz koji bi pogodio i Eplove proizvode.

Ovaj potez naštetio bi američkim potrošačima i američkim kompanijama jer će porezi na robu povećati prilikom ulaska u zemlju. Epl bi zbog svega morao da odluči da li će podići cene kako bi to kopenzovao. 

"Direktan uticaj osetio bi se u SAD“, rekao je Brajan Ma, analitičar istraživačke firme IDC. 

"Ako nešto utiče 25 odsto na telefon od 1.000 dolara, to nije za šalu, bez obzira na to da li i koliko Epl nešto od toga apsorbuje, ili se na kraju to prenese na potrošača“. 

Tramp želi da Epl svoje ajfone pravi u SAD, ali složeni, svetski lanac snabdevanja iz Azije teško da će se prekinuti tek tako. 

Čak i ako se to dogodi, proizvodni kapaciteti ozbiljno bi povećali cenu ajfona, kaže Tim Bajarin, predsednik kompanije CS. 

"Ako su napravili pametne telefone u SAD, to bi dodalo na cenu negde između 20% i 35%", rekao je on. On kao primer navodi da bi ajfon x mogao da košta dodatnih 350 dolara. To znači, kaže da bi bilo skuplje preneti proizvodnju ajfona u SAD nego da se nadomesti šteta od taksi kojima Tramp preti. 

Epl kupuje delove od kompanija širom sveta pre nego što ih pošalje u Kinu, gde se sklapa većina ajfona. 

Čipovi, na primer, dolaze od Tošibe, senzori od Boša, displeji od Samsunga... 

Dalje, novi paket taksi ne bi pogodio samo Epl nego i druge američke teč kompanije koje se oslanjaju na kineske dobavljače. 

To sve, kažu analitičari može ugroziti svetske lance snabdevanja, što će dovesti do većih cena elektronskih uređaja, pa čak i gubitak mnogih radnih mesta.

0 comments

Ekonomija