Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp postigao preliminarni sporazum sa Meksikom

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Tramp postigao preliminarni sporazum sa Meksikom

Sjedinjene Američke Države i Meksiko postigli su preliminarni sporazum koji će doprineti rešavanju ključnih bilateralnih trgovinskih pitanja, javlja CNN.

Američki predsednik Donald Tramp je objavio da je postigao dogovor sa Meksikom, koji će, kako je naveo, dovesti do prekomponovanja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Svojim tvitom je izazvao veliku pažnju napisavši "Dobro izgleda veliki sporazum sa Meksikom!", pa su počele spekulacije da li je sporazum i potpisan. 

Tramp je rekao da će on sporazum koji je na vidiku nazvati "Trgovinski sporazum Sjedinjenih Američkih Država i Meksika", dodajući da će time biti označen kraj imena NAFTA jer je zatražio da se to ime izbaci. 

To je saopštio u Ovalnoj sobi Bele kuće, zajedno sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom, koji mu se pridružio preko spikerfona, nakon Trampovog poziva kako bi mu čestitao. 

"Ime NAFTA ima lošu konotaciju, jer je NAFTA veoma teško povredila Sjedinjenih Američke Države", rekao je on. 

Tramp je dodao da je dogovor sa Meksikom takođe veoma poseban za poljoprivrednike i proizvođače, ističući da ovaj sporzum donosi bolje za obe zemlje. 

Meksički zvaničnici boravili su u Vašingtonu da bi rešili problem oko administracije, a Tramp je iskoristio trenutak da prepravi sporazum iz 1994. godine. 

Trump je rekao i da su meksički zvaničnici obećali da će početi da kupuju što je više moguće poljoprivrednih proizvoda od SAD. 

Pregovori su se odvijali mesecima, a nakon dogovora, Trump je pozvao odlazećeg meksičkog predsednika da mu čestita na pregovorima i njihovom ishodu. 

Tramp je naglasio da će Kanada moći da se ponovo uključi u razgovore. 

Kanada je nedavno ostala na marginama trgovinskih razgovora dok je američka država imala za cilj da prvi postigne dogovor sa Meksikom. 

Tramp je rekao da pregovori sa Kanadom tek treba da počnu i da je pozvao na fer pregovore, ali i da je zapretio obnavljanjem tarifa na kanadske automobile ako ne postupi tako. 

Povodom trgovinskog dogovora sa Meksikom, Tramp je rekao: "To je spektakularan sporazum za obe strane", piše B92.

0 comments

Ekonomija