Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

CNBC CNBC
pre 11 mes.
Tramp: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

Predsednik SAD Donald Tramp nagovestio je da će možda hteti da pregovara o promeni poreske stope za korporacije i da bi ona mogla da iznosi 22 umesto 20 odsto.

Tako je predviđeno predlozima zakona usvojenim u oba doma američkog Kongresa.

Tramp je tako uneo dozu neizvesnosti u proces temeljne reforme poreskog sistema SAD, nekoliko sati pošto je Senat američkog Kongresa usvojio juče zakon o reformi poreskog sistema, navodi Asošiejted pres. 

Senat je juče usvojio zakon uz 51 glas za i 49 protiv, a taj tekst sada treba da bude usaglašen sa verzijom koju je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio 16. novembra. 

Američki predsednik rekao je novinarima u Beloj kući da će iz predstojećih pregovora dva doma Kongresa o objedinjenoj verziji zakona "izaći nešto predivno" i da će porez za korporacije "biti smanjen s 35 na čak 20 odsto". 

"Stopa bi na kraju mogla da bude i 22 odsto, ali mogla bi da bude i 20 odsto. Videćemo šta će na kraju ispasti", rekao je Tramp. 

Republikanski kongresmeni i senatori sada će pokušati da pomire razlike u dve verzije poreskog zakona, u procesu iza zatvorenih vrata koji bi brzo mogao da bude okončan. Tramp je rekao da želi da potpiše zakon pre Božića. 

Ako zakon stupi na snagu, to će biti najtemeljnija promena američkog poreskog sistema u poslednjih 30 godina, prva velika reforma 45. predsednika SAD i njegova prva pobeda od stupanja na dužnost. 

Predlozima usvojenim u oba doma Kongresa predviđaju se veliki poreski rezovi za kompanije, s 35 na 20 odsto, i umereniji rezovi za porodice i pojedince. 

Usvajanje poreske reforme Trampovi republikanci smatraju ključnim u nastojanju da zadrže većinu u oba doma Kongresa na izborima sledeće godine. 

Demokrate navode da će novi zakon pomoći jedino bogatima i korporacijama, i oštetiti radnike sa skromnim primanjima.

0 comments

Ekonomija