Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp o Kini: Sjajan odnos!

Reuters Reuters
pre 9 mes.
Tramp o Kini: Sjajan odnos!

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da očekuje očuvanje nesmetanih bilateralnih odnosa s Kinom.

"Naš jak finansijski tim je u Kini gde pokušava da ispregovara ravnopravne trgovinske uslove! Radujem se druženju s predsednikom Sijem u ne tako dalekoj budućnosti. Uvek ćemo imati dobar (sjajan) odnos", napisao je Tramp u tvitu.

Trampova poruka dolazi u trenutku kada se dve strane spremaju da otpočnu razgovore u Pekingu o rešavanju sukoba vezanog za trgovinske i ekonomske mere koje su zapretile da gurnu dve zemlje u potpuni trgovinski rat. 

Američki predsednik već duže vreme izražava nezadovoljstvo zbog, kako kaže, nepravednih kineskih politika koje dovode do ogromnog trgovinskog deficita SAD-a. 

Zvaničnici SAD-a kažu da je delegacija, koju predvodi ministar finansija Stiven Menučin, stigla u Peking na dvodnevni sastanak povodom spora u čijem je epicentru trgovina i tehnologija. 

Pregovarački tim, u kom su i državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros i trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer, trebalo bi danas i sutra da razgovaraju s kineskim zvaničnicima, koje predvodi Liu Hea, glavni ekonomski savetnik predsednika Si Ðinpinga. 

U središtu Trampovih kritika hroničnog trgovinskog deficita SAD-a s Kinom je program kineskog predsednika poznat pod nazivom "Made in China 2025", koji ima za cilj da od Kine stvori tehnološku supersilu. 

Taj plan u znatnoj meri uključuje subvencionisanje kineskih firmi, navodi AP i dodaje da su srane kompanije, međutim, nezadovoljne zbog zahteva da s kineskim partnerima dele ključne pojedinosti o svojim tehnologijama. 

Analitičari smatraju da su tanki izgledi da se napravi neki prodor u pregovorima, s obzirom na snažan rivalitet između dveju strana u strateškim tehnologijama, kao što su poluprovodnici, računarstvo u oblaku, veštačka inteligencija i slično, navodi AP.

0 comments

Ekonomija