Enter the e-mail where we will send you an activation code


Težak poraz MMF-a, poklekli pred Nemačkom

CNBC CNBC
pre 1 god.
Težak poraz MMF-a, poklekli pred Nemačkom

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je izbegao novu krizu u Grčkoj kompromisom koji je postigao sa Nemačkom.

Dogovor je postignut u trenutku kada Brisel poziva grčke poverioce da se više "ne igraju s vatrom".

Nedelju dana pre odlučujućeg sastanka Evrogrupe o grčkom dugu, MMF je naveo da je pokrenuo stari mehanizam koji omogućava deblokadu isplate još jedne tranše zajma Grčkoj, uprkos otporu Nemačke. 

MMF će dati načelnu saglasnost da učestvuje u planu finansijske pomoći Grčkoj od 86 milijardi evra, ali bez davanja novca i bez objave da je grčki dug neodrživ, što mu je inače praksa. 

Taj mehanizam se koristio 80-ih godina za pomoć siromašnim zemljama, a Grčka će na taj način moći da "očuva napredak ostvarenih reformi i da izbegne potencijalnu novu krizu u julu", kada bi bez isplate postala nelikvidna. 

To je rekao zvaničnik MMF-a Geri Rajs i dodao da će Nemačka biti zadovoljna jer smatra da MMF treba da učestvuje u programu pomoći. 

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone evra. 

Kreditori narednu pomoć uslovljavaju smanjenjem javnog duga Grčke, koji je zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

0 comments

Ekonomija