Enter the e-mail where we will send you an activation code


Stari kontinent piše istoriju - prave svoj MMF

B92 B92
pre 10 mes.
Stari kontinent piše istoriju - prave svoj MMF

Evropska komisija predložila je paket mera za reformisanje evrozone i povećanje njene otpornosti na buduće krize.

Među njima je i predlog da se spasilački fond evrozone - Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) - transformiše u Evropski monetarni fond (EMF).

Zadatak EMF bi, prema predlogu Komisije, bio da obezbedi kredite za zemlje članice koje su u finansijskim problemima, ali mogao bi i da razvije nove finansijske instrumente koji bi bili korišćeni za pružanje dodatne pomoći članicama pogodjenim finansijskim nedaćama, prenosi agencija Rojters. 

Predloženo je i formiranje funkcije evropskog ministra za ekonomiju i finansije, koji bi počeo sa radom od novembra 2019. godine. 

Ministar bi istovremeno bio potpredsednik Evropske komisije, predsedavajući evrogrupom i nadzirao bi rad novog Evropskog monetarnog fonda. 

Radio bi na promovisanju i pružanju podrške "koordinaciji i implementaciji reformi u članicama EU", i takodje bi bio odgovoran za identifikovanje odgovarajućih fiskalnih politika za celokupnu evrozonu. 

Evropska komisija je predložila i uspostavljanje novog stabilizacionog instrumenta, koji bi zemljama pogodjenim krizom pomogao da, zahvaljujući finansijskoj podršci EU, održe isti nivo investicije kao i u dobrim vremenima.

0 comments

Ekonomija