Enter the e-mail where we will send you an activation code


Važna odluka ECB danas

Sinteza Sinteza
pre 4 god.
Važna odluka ECB danas

Pre tačno 42 dana Mario Draghi je rekao da „ne postoje granice“ za ono što će ECB uraditi samo da bi vratila inflaciju na ciljanih 2%. Ovom prilikom je takođe naglasio da ECB poseduje „moć, volju i odlučnost“ za akcijom u martu ako to bude potrebno.

Kako vidimo inflacija u evrozoni je daleko od ciljanih 2%, čak je negativna, na nivou od -0.2% u februaru.

Većina analitičara smatra da će sigurno doći do dodatnog smanjenja depozitne stope kao važnog stimulansa, odnosno kamatne stope po kojoj banke drže novac kod centralne banke. U ovom trenutku depozitna stopa iznosi -0.3% što zapravo znači da banke moraju centralnoj banci da plate kako bi držale novac na njenim računima. Ovom merom se nastoji smanjiti držanje novca u vidu rezervi i povećati njegovo plasiranje u privredu. Međutim, kao što smo videli, sve do sada preduzete mere nisu dale značajne rezultate, stoga ne čudi što analitičari očekuju još veće smanjenje depozitne stope.

Sa druge strane, ima onih koji smatraju da ovakve mere ne samo da neće dati nikakve rezultate već mogu samo pogoršati stanje u privredi. Izvršni direktor austrijske Erste Banke, Andreas Treichl, rekao je da štediše imaju averziju ka riziku a da tržišta, kao njihova opcija, nisu baš najsjajnija u ovom trenutku,”što u prevodu znači da smanjenje depozitnih stopa nije dobro rešenje za stimulisanje privrednog rasta.

0 comments

Ekonomija