Enter the e-mail where we will send you an activation code


Snažan izvoz lokomotiva rasta, jači i od tenzija

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Snažan izvoz lokomotiva rasta, jači i od tenzija

Centralna banka Južne Koreje povećala je referentnu kamatnu stopu za čevrtinu procenta na 1,5 odsto, prvi put od 2011. godine.

Uprkos tenzijama zbog pretnji iz Severne Koreje, snažan izvoz je bio lokomotiva bržeg privrednog rasta od očekivanog u četvrtoj najvećoj ekonomiji Azije, prenosi agencija AP.

Cena zaduživanja u Južnoj Koreji je u proteklih pet godina kontinuirano snižavana s ciljem da se zaštiti oporavak zemlje, a u junu 2016. godine je referentna kamata bila na rekordnom minimumu od 1,25 procenata. 

Današnja odluka centralne monetarne vlasti je bila uglavom očekivana, pošto je ekonomski rast u trećem kvartalu nadmašio očekivanja. 

Južnokorejski von je prošlog meseca ojačao porema korpi glavnih valuta usled očekivanja tržišnih aktera da će referentna kamata biti povećana, što će investitorima povećati povrat na ulaganja. 

Očekuje se da će privreda Južne Koreje u 2017. zabeležiti najbrži rast u tri godine, podstaknuta neočekivano snažnim izvozom zahvaljujući robusnoj globalnoj tražnji za memorijskim čipovima. 

Centralna banka je saopštila da današnja odluka ne znači zaokret u načinu vođenja njene politike, dodajući da će i dalje ostati pri politici monetarnog prilagođavanja, uz praćenje privrednog rasta, inflacije, mera centralnih banaka vodećih zemalja i geopolitičkih rizika, prenosi američka novinska agencija.

0 comments

Ekonomija