Enter the e-mail where we will send you an activation code


SAD: Tržište nekretnina pred kolapsom

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
SAD: Tržište nekretnina pred kolapsom

Tržište nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama moglo bi da doživi kolaps, sličan onome koji su imali 2008. godine za vreme velike ekonomske krize.

Na ovaj crni scenario upozorava Džejms Stak, finansijski analitičar, koji upozorava da će prodaja nekretnina usporavati u narednih 12 meseci, a to potvrđuje negativan trend od novembra 2018. godine, kada je na tržištu zabeležen pad prodaje od čak osam odsto.

"Tržište nekretnina ide ka najgoroj godini od prethodnog kraha", naveo je on. 

Pre godinu dana Stak je bio među retkima koji je upozoravao da će rast stopa na hipotekarne kredite uticati na slabiju dostupnost nekretnina za građane. 

Nakon što je Bloomberg prošlog novembra objavio njegove komentare, deonice građevinara zabležile su desetodnevni pad, a godinu su završile sa vrednostima umanjenim za više od trećine. 

Kupovine nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru su pale za skoro osam odsto, u decembru je palo i poverenje potrošača, dok je vrednost američke proizvodnje pala najviše od 2008. godine, samo dan nakon što je Epl smanjio predviđanja svojih prodajnih rezultata. 

Stak je prošlogodišnje upozorenje objavio nakon što je primetio da indeks vrednosti deonica građevinara i hipotekarnih institucija raste 80 odsto za godinu dana. On smatra da je to znak da su se investitori još jednom previše zaigrali. 

S druge strane, trenutna ekonomska stabilnost ohrabruje. Kamatne stope na 30-godišnje hipoteke rasle su od početka 2018. godine, a vrhunac od 4,94 odsto dosegle su u novembru. Međutim od tada su opet pale na 4,51 odsto. 

Nezaposlenost u SAD-u najniža je u proteklih nekoliko decenija, a poslodavci su u novembru zaposlili najviše radnika. Kako tvrdi Stak, šteta je ipak učinjena. 

"Čak i da kamatne stope ostanu gde jesu ili lagano počnu da padaju u 2019. godini, nije verovatno da će doći do psihološkog preokreta. Ljudi su se trgli i shvatili da je pristupačnost nekretnina veliki problem", zaključuje Stak.

0 comments

Ekonomija