Enter the e-mail where we will send you an activation code


SAD prozivaju MMF: Sramotno su vam visoke plate

Reuters Reuters
pre 1 god.
SAD prozivaju MMF: Sramotno su vam visoke plate

Američki ministar finansija Stiven Menučin pozvao je MMF da smanji rashode, umanjujući plate i povlastice ljudima u upravi i ostalim zaposlenima.

"Kao javna ustanova, MMF mora biti primer budžetske discipline i efikasnosti u korišćenju svojih ograničenih sredstava", izjavio je Menučin u Vašingtonu na upravo završenom godišnjem zasedanju MMF-a i Svetske banke, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

"Za postizanje tog cilja se moraju doneti neke teške odluke, naročito one o platama i beneficijama koje uživaju uprava i ostali zaposleni", istakao je američki ministar. 

Plate u MMF-u, čije je sedište u Vašingtonu, a predstavništva širom sveta, kreću se od 30.380 dolara godišnje do čak 138.460 dolara za doktora ekonomije i 389.060 dolara za direktora departmana, prema podacima iz 2016. godine. 

Osim toga, većina zaposlenih u MMF-u oslobođeno je od poreza na primanja. 

Prema rečima Menučina, vreme je da MMF, koji je u kriznim zemljama poput Grčke stalno na udaru zbog zahteva za strogom fiskalnom disciplinom i merama štednje, sagleda sopstvene troškove, uključujući sramotno izdašne plate i povlastice, prenosi Fajnenšel tajms. 

Menučin je od MMF-a zatražio i da promeni način na koji sprovodi hitne pakete pomoći, dok je Svetsku banku pozvao da preispita davanje zajmova zemljama sa srednjim prihodima, poput Kine. 

"Kako MMF ulazi u razdoblje nakon globalne finansijske krize, pozivamo tu instituciju da strukturira programe razvoja kako bi dala prioritet reformama koje pokreću privredni rast predvodjen privatnim sektorom. U previše zemalja, glomazni javni sektor istiskuje privatni sektor", naveo je američki ministar finansija. 

Menučin je, takođe, pozvao Svetsku banku da smanji troškove, usprotivivši se zahtevu za povećanje kapitala te institucije koje je zatražio njen predsednik DŽim Jong Kim. 

"Povećanje kapitala nije rešenje kada se postojeći kapital ne dodeljuje na efikasan način", zaključio je Menučin.

0 comments

Ekonomija