Enter the e-mail where we will send you an activation code


Promptni odgovor Trampu - Peking uzvraća udarac

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Promptni odgovor Trampu - Peking uzvraća udarac

Kina će uvesti nove tarife od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, saopštilo je kinesko Ministarstvo finansija.

Među tim proizvodima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza i drugi poljoprivredni proizvodi. 

Ukupna vrednost uvoza tih kineskih proizvoda u SAD iznosi 50 milijardi dolara, a na dugoj listi ocarinjenih proizvoda su i hemijska jedinjenja, farmaceutski proizvodi poput hormona za kontrolu rađanja, guma, određeni proizvodi od plastike, nerđajući čelik i proizvodi od aluminijuma. 

Zvanični Peking je odmah preduzeo recipročne mere, najavljujući uvođenje tarifa na američke proizvode čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara. 

Biće uvedene i dodatne tarife na proizvode kao što su viski, cigarete i duvan, određene vrste govedine, maziva, propan i druge proizvode od plastike, saopštilo je Ministarstvo finansija Kine. 

Tarife će biti primenjene i na američki sok od pomorandže, pamuk, neke vrste pšenice, kao i na kamione, pojedine SUV-ove i električna vozila, saopštava Ministarstvo. 

Zvanični Peking je u ponedeljak povećao uvozne dažbine na američku robu vrednu tri milijarde dolara, kao odgovor na tarife od 25 odsto na uvozni čelik i od 10 procenata na aluminijum koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, a mnoge kompanije strahuju da će eskalacija bilateralnih trgovinskih odnosa zadati udarac globalnoj trgovini.

0 comments

Ekonomija