Enter the e-mail where we will send you an activation code


Poslovni put Evropske komisije koštao više od 77.000 EUR

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Poslovni put Evropske komisije koštao više od 77.000 EUR

Evropska komisija našla se na udaru kritika zbog dostavljanja samo ograničenih informacija o putnim troškovima najistaknutijih zvaničnika.

Pritom, informacije su dostavljene tri godine nakon što je upućen zahtev za njihovom punom transparentnošću, piše britanski list "Gardijan".

Prema informacijama o putovanjima za dva meseca prošle godine, najskuplji put je bio put visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini na samite u Azerbejdžan i Jermeniju. Njena delegacija je tada putovala privatnim čarter letom za šta je plaćeno 77.118 evra. 

Dvodnevna poseta predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i njegove delegacije Italiji u februaru 2016. godine koštala je 27.000 evra, a takođe su koristili usluge privatnog aviona. 

Iz Evropske komisije su pojasnili da se takva vrsta putovanja koristi samo kada nema mesta na redovnim linijama, ili je to neophodno iz sigurnosnih razloga. 

Osnivač i direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava "Akses Info Jurop" Helen Derbišir, koja se zalaže za punu transparentnost podataka, izrazila je razočaranje novim izveštajem, pošto je, kako kaže, ponudio samo ograničene informacije.

0 comments

Ekonomija