Enter the e-mail where we will send you an activation code


Poruka Trampu: Trgovinski sporazum bez SAD

Reuters Reuters
pre 1 god.
Poruka Trampu: Trgovinski sporazum bez SAD

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi okean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a.

To je, kako je rekla jedna od čelnica, snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu smanjiće carine u zemljama koje zajedno čine 13 odsto globalne ekonomije, s ukupnim bruto domaćim proizvodom od 10.000 milijardi dolara. 

Sa Sjedinjenim Američkim Državama taj bi udeo iznosio 40 odsto. 

“Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, privredna integracija i međunarodna saradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka”, rekla je čileanska predsednica Michelle Bachelet. 

Sporazum je potpisan nakon što je američki predsednik Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, za što su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat. 

Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum – TPP), prošle je godine Trump odbacio tri dana nakon inauguracije, rekavši da to čini u cilju zaštite radnih mesta u SAD. 

Ugovor je Washington podržavao za vreme predsednika Baracka Obame, a on je potpisan u februaru 2016. godine, nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD, Australija, Bruneji, Kanade, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novo Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. 

Preostalih 11 zemalja bez SAD-a finaliziralo je revidirani sporazum u januaru, a stupiće na snagu kada barem šest članica dovrši njegovu ratifikaciju, moguće pre kraja godine. 

Revidirani sporazum isključuje neke odredbe izvornog TPP-a koje su tražili pregovarači SAD-a, uključujući pravila za snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva farmaceutskih kompanija.

0 comments

Ekonomija