Enter the e-mail where we will send you an activation code


Polje na kojem je Kina potpuno porazila Evropu

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Polje na kojem je Kina potpuno porazila Evropu

Evropska unija je neto uvoznik igračaka iz ostatka sveta, budući da njen izvoz tih proizvoda na tržišta van Unije vredi samo petinu uvoza.

Prema podacima objavljenim na sajtu Evrostata, 28-člani blok je u 2016. godini uvezao igračke u vrednosti 7,2 milijarde evra, dok je izvoz u zemlje nečlanice iznosio svega 1,5 milijardi.

Najviše se uvozilo iz Kine, koja je u 2016. godini imala udeo od 85 odsto u ukupnom uvozu igračaka u EU, daleko ispred Hongkonga čije je učešće iznosilo 4,0 procenta i Vijetnama sa udelom od 2,0 odsto, navodi se u saopštenju evropske statističke službe. 

Više od polovine uvezenih igračaka u EU otišlo je u Ujedinjeno Kraljevstvo (27 odsto), Nemačku (16%) i Holandiju (10%). 

Vrednost uvoza igračaka u EU porasla je za skoro 70 procenata u poslednjih deset godina, dodaje se u informaciji. 

S druge strane, glavna izvozna tržišta za igračka iz EU bili su prošle godine Švajcarska i Rusija, s udelima u ukupnom izvozu od po 15 odsto, a prate ih SAD s udelom od 13 procenata. Na te tri zemlje zajedno otpada skoro polovina vrednosti ovog izvoza EU. 

Najveći izvoznici igračaka iz EU bili su Češka, koja je u ukupnom eksportu imala udeo od 32 odsto (470 miliona evra) i Nemačka sa učešćem od 20 odsto (291 milion evra). Ukupno su te dve zemlje činile više od polovine izvoza igračaka iz EU u 2016. godini.

0 comments

Ekonomija