Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pitanje je vremena kad će nas pogoditi iduća ekonomska kriza?

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Pitanje je vremena kad će nas pogoditi iduća ekonomska kriza?

Ekonomisti su uvereni da je samo pitanje vremena kad će nas pogoditi nova ekonomska kriza.
A Hrvatska nije spremna za iduću krizu. Hrvatska nema plan privrednog rata. Hrvatska se izvukla iz krize čisto slučajno jer ništa konkretnije nije urađeno da se spasimo. 

Tako su otprilike stručnjaci opisali šanse za preživljavanje neke iduće ekonomske krize. A kriza nam dolazi pre ili posle. 

"Spoljni uticaji koji mogu prouzrokovati globalnu krizu su trgovinski konflikti Kine i SAD-a. Za sada svetska ekonomija pokazuje tek simptome usporavanja ekonomije. Usporavanje ekonomije na globalnom nivou je vidljivo u smanjenoj likvidnosti u svetskom finansijskom sistemu. Banke manje međusobno pozajmljuju novac, krediti preduzećima opadaju, uopšte smanjuje se ekonomska aktivnost. Međutim usporavanje ekonomije nije kriza. Empirijski je dokazano da ekonomija ima svoje poslovne cikluse te se svakih 5 do 10 godina izmjenjuju faze ekspanzije ili usporavanja. To je samo situacija u kojoj brod nešto slabije plovi. Potvrdu da neće biti značajnije krize daje i Međunarodni monetarni fond koji je prognozirao rast svetske ekonomije od 3,7% u ovoj godini." kaže u razgovoru za Express Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize. 

Prof. dr. sc. Marinko Škare sa Univerziteta u Puli kaže da na spomenute cikluse utiču i političke odluke stare po nekoliko decenija. 

"Jako teško je ljudima objasniti da ekonomija ne funkcioniše u izbornim ciklusima. Hrvatskoj prvo treba plan ekonomskog razvoja, ali plan koji se neće menjati svake četiri godine. Trenutno svaka nova garnitura vlasti menja sve planove za razvoj i to ne malo nego često dolazi do ogromnih promena. Da postoji ikakav kontinuitet ", ispričao je Škare. 

Upitali smo ga i vidi li da je hrvatska politika izvukla bilo kakve pouke iz svetske ekonomske krize ili iz kraha Agrokora, pa na kraju krajeva i havarije Uljanika. 

"Nismo imali niti jednu ozbiljnu studiju uticaja Agrokora na našu ekonomiju. Umesto da se pristupilo analizi gde će se na papir pobrojati kako nestanak Agrokora može uticati na hrvatsko tržište, gledali smo i slušali priče da je to kompanija koja može urušiti čitavu državu. Koliki je to uticaj? Što bi se dogodilo u šest meseci od gašenja Agrokora? Godinu dana? Tri godine? Ništa od toga ne znamo i to je problem koji je tako simptomatičan za Hrvatsku. Da se razumemo, ne kažem da ja znam što bi se događalo s Agrokorom. Niko od nas nije Nostradamus", kazao je Škare, a prenosi B92.

0 comments

Ekonomija