Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ovo je već rat - Tramp preti novim spiskom i nije kratak

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Ovo je već rat - Tramp preti novim spiskom i nije kratak

Trampova administracija podigla je ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 odsto na oko 1.300 kineskih proizvoda.

Reč je o proizvodima iz oblasti industrijske tehnologije, saobraćaja i medicine, a nove mere trebalo bi da prisile Peking na promene u praksi poštovanja intelektualnog vlasništva.

Kancelarija američkog trgovačkog predstavništva predstavila je popis proizvoda koji obuhvata oko 50 milijardi dolara uvoza procenjenih za 2018. Popis sadrži proizvode od hemikalija do televizora, motornih vozila i elektroničkih komponenti. 

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konsultacije koji će trajati oko dva meseca, nakon čega kancelarija bi trebalo da donese konačnu odluku o carinama. 

Kako je saopšteno, najavljene carine su "odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke kompanije na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim preduzećima". 

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njeni zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina preti "preduzimanjem odgovarajućih mera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima". 

Najava novih američkih carina usledila je pošto je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrednog tri milijarde dolara u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminijum, koje je prošlog meseca uveo američki predsednik Donald Tramp. 

Takvo nadmetanje dve najveće svetske ekonomije podstaklo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat koji bi uništio globalni rast.

0 comments

Ekonomija