Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nemci besni: Ne veruju ni auto-gigantima ni vlasti

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Nemci besni: Ne veruju ni auto-gigantima ni vlasti

Za odnos prema skandalu sa izduvnim gasovima, političari su dobili loše ocene. Isuviše su orijentisani ka interesima industrije.

To se odrazilo čak i na popularnost kancelarke Angele Merkel među biračima.

Vazduh u velikim nemačkim gradovima je gust, a mnogi vlasnici automobila besni: nemaju razumevanja za to što su proizvođači automobila manipulisali vrednostima izduvnih gasova kod dizel-vozila, čime su svesno doprineli zagađenju vazduha. 

Zbog tih manipulacija 57 odsto nemačkih građana kaže da je izgubilo poverenje u auto-industriju (grafika 1). Jednak je broj onih koji smatraju da će manipulacije nemačke privrede doneti dugoročnu štetu. To pokazuje aktuelno istraživanje Dojčlandtrend, koje za javni servis ARD i dnevni list Velt sproveo institut za ispitivanje javnog mnjenja Infratest dimap

Ispitivanje je sprovedeno neposredno nakon takozvanog Samita o dizelu, koji je održan 2. avgusta. Na njemu su predstavnici vlade, saveznih zemalja i auto-industrije razmatrali kako može da se izbegne ograničavanje kretanja za posebno štetna dizel-vozila. Proizvođači su ponudili aktuelizaciju softvera i premije za zamenu starijih dizelaša, kako bi se smanjila emisija štetnih azotnih oksida. Prema mišljenju brojnih stručnjaka – to nije dovoljno. 

Mnogi građani razočarani su što vlada na tom sastanku nije izvršila veći pritisak: 67 procenata njih smatra da se odgovorni političari u rešavanju krize isuviše popustljivo odnose prema auto-industriji. Tek svaki peti ispitanik smatra da je stav političara prema proizvođačima automobila bio primeren (grafika 2). 

Mnogi su kritični zbog uskih veza politike i auto-industrije: većina smatra da političari u rešavanju skandala sa izduvnim gasovima u prvoj liniji slede interese proizvođača automobila i da je malo onih koji misle na zaštitu životne sredine i zdravlje građana. Da se ispitani građani pitaju, moralo bi da bude upravo suprotno: 66 odsto njih priželjkuje da političari – kada je reč o zaštiti životne sredine i zdravlja – pre svega misle na građane. 

Nezadovoljstvo koje je izazvao odnos politike prema auto-industriji, negativno se odrazilo i na raspoloženje prema saveznoj vladi: trenutno je samo još 47 odsto Nemaca zadovoljno radom vlade, dok ih je u maju bilo 55 procenata. Podršku gube ne samo predstavnici vlade, već i opozicije (grafika 3): kancelarka Angela Merkel (CDU) izgubila je 10 poena i sa 59 odsto podrške pala je na treće mesto omiljenih političara – iza ministra finansija Volfganga Šojblea (CDU) i ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela (SPD). Kandidat socijaldemokrata za kancelara, Martin Šulc, ostvario je do sada najslabiji rezultat u anketi Dojčlandtrend, sa 33 odsto glasova.

0 comments

Ekonomija