Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nemačka privreda nedodirljiva

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
Nemačka privreda nedodirljiva

Predstojeći odlazak Velike Britanije iz EU predstavlja veliki rizik, ali potražnja još uvek podstiče rast u nemačke privrede.
Ovim rečima nemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer, optimistično posmatra razvoj najjače evropske privrede uprkos globalnim izazovima.

Prema Altmajerovim rečima, Bregzit, globalni trgovinski konflikti, kao i promene u automobilskoj industriji usporili ekonomski rast u drugoj polovini 2018, ali da je nemački bruto domaći proizvod i dalje izgledao spreman da u 2019. godinu uđe u desetu godinu rasta. 

"Narudzbine u industriji i trgovini su ogromne", rekao je Altmajer, te je dodao da su "velike šanse da će se ekonomski rast nastaviti desetu godinu zaredom", što je za Nemačku najduži period kontinuiranog rasta od 1960-ih godina. 

Nemačka vlada je prošlog meseca smanjila prognozu ekonomskog rasta za 2018. godinu u okvirima od 1,5 do 1,6 odsto sa prethodnih 1,8 odsto. 

Ekonomija Nemačka je smanjila brzinu jer su Bregzit i trgovinski konflikti izazvani politikom američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" doveli do ekonomsku neizvesnost. 

Altmajer je upozorio da su izgledi za nastavak ekonomskog rasta uslovljeni sposobnostima nemačke industrije da se prilagodi novim perspektivnim područjima kao što su električni automobili, proizvodnja energije na održivim osnovama i veštačka intelegencija. 

On je kazao da Bergzit i nedostatak kvalifikovane radne snage predstavljaju rizike za ekonomiju, a i da mnoge kompanije nisu dovoljno investirale u proširenje proizvodnih kapaciteta. 

On je pozvao nemačke poslanike da brzo odobre novi zakon o imigraciji čiji je cilj popunjavanje praznina koje su nastale usled nedostatka radne snage. 

Olakšane procedure u procesu prijema kvalifikovanih radnika u Nemačkoj moglo bi podstaći ekonomski rast, kazao je Altmajer, ističući da Nemačka ima 57.000 nepopunjenih radnih mesta za pripravnike. 

"Očekujem da bi funkcionalan priliv migranata na nemačkom tržištu rada mogao povećati procenat rasta ekonomije u Nemačkoj", zaključio je Altmajer.

0 comments

Ekonomija