Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nemačka će prestati da deli lekcije ostalim državama

Reuters Reuters
pre 11 mes.
Nemačka će prestati da deli lekcije ostalim državama

Nemačka bi trebalo da prestane da deli finansijske lekcije drugim evropskim zemljama, kaže budući ministar finansija Olaf Šolc u intervjuu nemačkom listu Špigl.

Šolc iz Socialdemokratske stranke (SDP), koji bi trebalo u novoj vladi nemačke kancelarke Angele Merkel da bude ministar finansija, ocenio je da Nemačka "ne treba da diktira ostalim evropskim zemljama kako da se razvijaju".

"Greške su svakako učinjene u prošlosti", rekao je Šolc aludirajući na bivšeg ministara finansija Volfganga Šojblea, poznatog po čvrstim stavovima. 

Šojble je za mnoge evropske zemlje ostao onaj koji je pokušao da izbaci Grčku iz zone evra u trenutku kada je ta zemlja bila u najvećoj dužničkoj krizi. 

Ministarstvo finansija je tokom osam godina vodila Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke, koja je prepustila to mesto socijaldemokrata u novoj vladinoj koaliciji. 

Ta odluka je izazvala nezadovoljstvo unutar CDU jer mnogi strahuju da će Šolc imati mekši stav prema kontroli finansija, ali je budući ministar izneo uveravanja da će raditi na budžetskoj ravnoteži na saveznom nivou. 

Koalicioni sporazum između ostalog predviđa budžet od 46 milijardi evra za investicije u privredi i društvenom sektoru.

0 comments

Ekonomija