Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ko je ovaj gospodin i šta će učiniti USD?

B92 B92
pre 9 mes.
Ko je ovaj gospodin i šta će učiniti USD?

Pre mesec dana došlo je do smene na čelu najvažnije centralne banke na svetu – američkih Federalnih rezervi.

Predsednik Tramp nije htio da ponudi drugi mandat Dženet Jelen, dosadašnjoj čelnici FED-a za koju je smatrao da samo radi ono što je Obama tražio od nje, nego je predložio svog čoveka, bivšeg investicionog bankara – Džeroma Pauel.

Hoće li Pauel slabiti dolar?

Tramp je u više navrata javno izjavio da želi slabiji dolar, jer slabija valuta pozitivno deluje na izvoz, industrijsku proizvodnju i otvaranje radnih mesta. Budući da je mogao birati koga će predložiti za poziciju najmoćnijeg bankara u SAD-u, mnogi analitičari i mediji smatraju da Pauel nije odabran slučajno te da će voditi monetarnu politiku kakvu bi Tramp htie. Ali, iz njegovih prošlonedeljnih javnih nastupa se dalo zaključiti da bi FED tokom ove godine mogao četiri puta dizati kamatne stope, dok je većina analitičara i investitora na finansijskim tržištima donedavno smatrala da će kamatne stope biti podignute samo 3 puta. Brže podizanje kamatnih stopa u pravilu doprinosi jačanju valute, a to nije u skladu s Trampovim željama.

Ostali važni faktori za kurs USD

Privredna situacija u SAD-u je već godinama dobra, što dovodi do veće potrošnje, proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta i što bi trebalo da bude dobro za kurs valute. Ali zbog važnosti dolara za globalnu ekonomiju, situacija u ostatku sveta takođe ima značajan uticaj na kretanje kursa američke valute. Budući da se privredna situacija u ostatku sveta takođe poboljšava, mnoge druge centralne banke su počele najavljivati da će i one početi podizati kamatne stope. 

Takve najave su u poslednjih godinu dana uzrokovale masovno prebacivanje kapitala iz USD u ostale valute, zbog čega je dolar oslabio. Budući da se ekonomski ciklusi i smer monetarne politike centralnih banaka razvijenih zemalja ne mijenjaju preko noći, za očekivati je da će dolar još neko vreme slabiti u odnosu na evro, britansku funtu, japanski jen, australijski dolar itd. Ali, želje Donalda Trampa i potezi čoveka kojeg je postavio na čelo FED-a neće imati presudnu ulogu u tome. Kada dođe do novog usporavanja privrednog rasta na globalnom nivou ili recesije, dolar će vrlo verovatno ponovno značajno ojačati, bez obzira na komentare Trampa ili nekog budućeg američkog predsednika.

0 comments

Ekonomija