Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kinezi opet besni: SAD nepoštene, nećemo tu kaznu

Bloomberg Bloomberg
pre 9 mes.
Kinezi opet besni: SAD nepoštene, nećemo tu kaznu

Kineska tehnološka kompanija ZTE neće prihvatiti "nepoštenu" kaznu SAD vezanu za njen izvoz telekomunikacione opreme u Severnu Koreju i Iran.

Kako je saopštio zvanični Peking, rešenje će tražiti putem pravnih kanala.

Ministrarstvo trgovine SAD-a je u ponedeljak uvelo sedmogodišnju zabranu isporuka američkih tehnoloških komponenti tom kineskom državnom preduzeću, nakon što je utvrdilo da je kompanija platila bonuse zaposlenima uključenim u spornu izvoznu šemu, umesto da ih kazni kao što je obećano 2017. godine. 

ZTE je u današnjem saopštenju navela aktivnosti koje su preduzete tokom poslednje dve godine kako bi se istražile i ispravile stvari, dodajući međutim da je Ministarstvo trgovine SAD reagovalo ne dajući kompaniji vremena da završi taj proces. 

"Pre nego što je proces zaključen, Kancelarija za industriju i bezbednost uvela je najstrožu sankciju protiv kompanije. To je izuzetno nepošteno prema ZTE-u i mi to ne možemo da prihvatimo", piše u saopštenju. 

Kazna, kako se dodaje, "ne samo da ugrožava postojanje ZTE-a, već nanosi štetu i interesima poslovih partnera ZTE-a, među kojima je i veliki broj američkih kompanija". 

Uprkos postupku američke vlade, ZTE neće odustati od traženja rešenja i uverena je da putem "svih zakonom dozvoljenih sredstava" može zaštiti prava kompanije, njenih radnika i kupaca, navodi se u saopštenju. 

ZTE se u martu 2017. godine izjasnila da je kriva i prihvatila da plati kaznu od 1,19 milijardi dolara za isporuku opreme Iranu i Severnoj Koreji zbog kršenja američkih propisa, prenosi AP.

0 comments

Ekonomija