Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kina vadi keca iz rukava-deprecijacija juana na pomolu?

CNBC CNBC
pre 1 god.
Kina vadi keca iz rukava-deprecijacija juana na pomolu?

Kina razmatra mogućnost deprecijacije juana, kao potencijalno sredstvo u eskalirajućem trgovinskom sporu sa SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Visoki kineski zvaničnici proučavaju dvosmernu analizu o juanu koju je pripremila kineska vlada, gde se u jednom delu razmatra efekat korišćenja juana kao sredstva u trgovinskim pregovorima sa SAD, a u drugom ispituje šta bi se dogodilo ukoliko bi Kina deprecirala juan radi neutralisanja uticaja potencijalnog trgovinskog sporazuma koji bi ograničio izvoz, tvrde neimenovani izvori. 

Ta analiza, međutim, ne znači da će zvaničnici sprovesti devalvaciju, koja bi zahtevala "zeleno svetlo" vrhovnih lidera, navode isti izvori. 

Juan je danas oslabio za 0,1 odsto na 6,3110 juana za dolar. 

Iako je američki predsednik Donald Tramp, tokom predsedničke kampanje, redovno kritikovao Kinu zbog veštačkog održavanja valute na niskom nivou, kineski juan je ojačao za oko devet odsto prema dolaru otkako je Tramp postao predsednik, jer se kineski ekonomski rast stabilizovao, vlada u Pekingu se uhvatila u koštac sa odlivom kapitala, a strah od kreditne krize izbledeo, ocenjuje njujorška agencija.

0 comments

Ekonomija