Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kina popušta pred kritikama- povećaćemo izvoz

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Kina popušta pred kritikama- povećaćemo izvoz

Kineski lideri obećali su da će povećati uvoz i smanjiti rizike u finansijskom sektoru, usled usporavanja privrednog rasta i pritiska da dodatno otvore tržište

To je poručeno sa trodnevnog ekonomskog sastanka, poznatijeg kao Centralna ekonomska radna konferencija, na kom su prezentovani ciljevi za daji razvoj domaće ekonomije, prenosi agencija AP.

Kineska agencija Sinhua navodi da su se zvaničnici saglasili povodom obuzdavanja finansijskih rizika, kontrole zagađenja, smanjenja uvoznih carina i povećanja uvoza. 

Takođe su obećali da će smanjiti proizvodnju u industrijama u kojima ponuda znatno premašuje tražnju. 

Prethodno je državna Kineska akademija za društvene nauke (CASS) saopštila da će kineska ekonomija ove godine zabeležiti poboljšanja, ali da će u 2018. godini njen rast blago usporiti. 

Druga najveća svetska ekonomija će porasti po stopi od 6,8 odsto u 2017. godini, da bi u narednoj godini usporio na 6,7 odsto, saopštio je CASS, a prenosi agencija Frans pres. 

Projekcija rasta BDP-a CASS-a za ovu godinu bolja je od cilja zvaničnog Pekinga od 6,5 odsto, kao i od prošlogodišnjeg rasta od 6,7 odsto, koji je, kako navodi AFP, bio najsporiji tempo rasta kineske privrede u više od četvrt veka. 

Iako su nove prognoze bolje od prethodnih, CASS upozorava na potencijalne trgovinske poteškoće zbog protekcionističke retorike predsednika SAD Donalda Trampa.

0 comments

Ekonomija