Enter the e-mail where we will send you an activation code


Japanski div varao, "stradala" i Tojota

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Japanski div varao,

Vodeća japanska fabrika čelika Kobe Stil priznala je da je sistematski krivotvorila carinske podatke o proizvodima od aluminijuma i bakra.

Proizvodi su isporučeni za oko 200 klijenata, među njima je navodno i Tojota, javlja agencija AFP.

Ovo priznanje je najnovije u seriji skandala kontrole kvaliteta u upravljanja koji su pogodili velika japanska preduzeća poslednjih godina, potkopavajući reputaciju zemlje koja je na glasu po kvalitetu svojih proizvoda. 

Nakon sprovedene interne istrage, Kobe Stil je u nedelju priznao da je isporučio proizvode koji nisu zadovoljavali specifikacije koje su dostavili klijenti, uključujući i podatke o čvrstini materijala. 

Kompanija je navela da je krivotvorenje podataka, koje je možda započeto pre deset godina, obuhvatilo proizvode poslate na adrese čak do 200 kompanija. 

Iz Kobea nisu imenovali nijednu od potencijalno pogođenih kompanija. 

Međutim, list Nikei piše da su među pogođenim klijentima preduzeća Tojota i Micubiši Hevi Indastris, proizvođač putničkog aviona Micubiši Ridženal DŽet. 

Na pitanje da li je Kobe Stil sistematski "lagao" o karakteristikama proizvoda, potpredsednik firme Naoto Umehara je odgovorio: "Da". 

"Postalo je jasno da su menadžeri takođe učestvovali u tome ili da su znali za to, ali nisu ništa uradili", rekao je Umehara u nedelju na konferenciji za medije. 

"Duboko se izvinjavamo zbog ovog nedostojnog ponašanja", kazao je on, uz tradicionalni dubok naklon u znak izvinjenja. 

Tojota je obavestila lokalne medije da su aluminijumski proizvodi iz Kobe Stila korišćeni za neke delove automobila, dodajući da je kompanija pokrenula istragu o uticaju ovog skandala na njena vozila. 

Dosadašnja istraga Kobe Stila je otkrila da su fabrikovani podaci za oko 19.300 tona aluminijumskih i 2.200 tona bakarnih proizvoda, kao i za 19.400 jedinica aluminijumskih zakovica i drugih komponentu koje su isporučene klijentima u periodu od septembra 2016. do avgusta 2017. godine, navodi se u tekstu.

0 comments

Ekonomija