Enter the e-mail where we will send you an activation code


Izveštaj EBRD: Promene u Srbiji spore

Večernje novosti Večernje novosti
pre 6 mes.
Izveštaj EBRD: Promene u Srbiji spore

Privatizacija i restrukturiranje javnih i državnih preduzeća, efikasnija javna uprava, predvidljivije poslovno okruženja - sve su to polja na kojima Srbija mora još da radi.
Evropska banka za obnovu i razvoj u utorak je u Londonu predstavila godišnji izveštaj o tranziciji.
Analiza obuhvata presek stanja na kraju prošle godine, tako da eksperti EBRD upozoravaju na usporeni privredni rast i nerešeno pitanje većeg broja strateških državnih firmi. U međuvremenu, međutim, prodati su "Galenika" i PKB, a RTB "Bor" je našao strateškog partnera.

- Nakon razočaravajuće stope u 2017. godini, ekonomski rast može ponovo da ubrza na 2,9 odsto u 2018. godini - stoji u analizi. - Brži rast je moguć zbog efekta niske baze i jačanja potrošnje i investicione aktivnosti. Sa druge strane, usporavanje ili ukidanje fiskalnih i strukturnih reformi predstavljaju glavne rizike.

Poslovno okruženje nastavlja da se poboljšava, ali mora još da se radi. Iako rastu strana direktna ulaganja, ukupne investicije u Srbiji su i dalje ispod 20 odsto bruto domaćeg proizvoda. to je znatno ispod nivoa potrebnog za brži rast. Još uvek nizak nivo investicija, neki su od zaključaka EBRD, zahteva povoljnije poslovno okruženje, niže parafiskalne takse i lakši pristup finansiranju.

- Reforme javne uprave su sporo napredovale - stoji u izveštaju. - Poboljšana je naplata poreza, ali reforme na kojima se temelji poreska administracija, kao što su analiza rizika utaje poreza, čuvanje i regrutovanje kvalifikovanog osoblja, kao i usluge poreskim obveznicima, su odložene. Javna uprava se približava pravom broju, tako što je 22.000 ljudi otišlo od kraja 2014. do kraja 2016. godine, a blizu 25.000 do 30.000 od 2015. do 2017. Međutim, trenutni okvir javnih službi i dalje ne garantuje neutralnost javne administracije, zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje zasnovano na zaslugama. Prema Evropskoj komisiji, politički uticaj igra ključnu ulogu u izboru viših menadžera.

POPUŠTA BORBA PROTIV PRANjA NOVCA

NAPREDAK u oblasti strukturne reforme je skroman, ali pozitivni razvoj događaja prevazilazi negativne aspekte u većini zemalja u kojima EBR D investira - opšti je zaključak Izveštaja o tranziciji. - U izveštaju je zabeležen napredak u većini područja, ali i porast rizika zbog nedovoljne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Veliki broj zemalja Jugoistočne Evrope, Istočne Evrope i Kavkaza ostvario je napredak u konkurentnosti.

0 comments

Ekonomija